Lisäaineettomuus (ESS)

Julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 9.5.2011. Ks. jutut-sivu.

Lisäaineettomuus myyntivaltiksi

ESS–Timo-Pekka Heima
Lahti

Lisäaineeton, säilöntäaineeton, ei sisällä keinotekoisia aromeja. Näitä mainintoja näkee entistä useammassa pakkauksessa ruokakaupassa.
Oululaisen ruisleipäpakkauksissa kerrotaan ”E-koodeja NOLLA = Lisäaineeton”, Mars- ja Twix-suklaapatukoissa ”Ei keinotekoisia värejä, aromeja eikä säilöntäaineita”.
Lisäaineettomuus kelpaa jopa koiranruuan myyntivaltiksi. Pedigreen koiran täysravintopakkauksissa kerrotaan, ettei tuote sisällä keinotekoisia makuaineita ja että reseptissä ei ole sokeria.

Ei harhaanjohtamista

Elintarvikkeiden pakkausmerkinnät ovat tarkasti säädeltyjä, eivätkä ne saa olla harhaanjohtavia.
Negatiivisten ”tuote ei sisällä” -merkintöjen käyttöä sen sijaan säädellään varsin lievästi. Tämäntyyppistä merkintää voi käyttää, jos tuote poikkeaa ilmoitetun ominaisuutensa suhteen muista vastaavista valmisteista ja tiedolla on tärkeä merkitys kuluttajalle.
– Jos tuote ei perinteisesti ole sisältänyt lisäaineita, ei sitä saa yllättäen alkaa markkinoida lisäaineettomana, kertoo ylitarkastaja Kirsi-Helena Kanninen Eviran tuoteturvallisuusyksiköstä.
Yhtä tuotetta ei voi alkaa markkinoida lisäaineettomana, jos tuoteryhmän muissakaan tuotteissa ei lisäaineita tavallisesti käytetä.

Eri koodi, sama aine

Kanninen arvelee lisäaineettomien tuotteiden kiinnostavan varsinkin lapsiperheitä. Vanhempia on huolestuttanut myös kouluruuissa käytettävä arominvahvenne natriumglutamaatti E621. Sen käyttöä osa kouluista on viime aikoina vähentänyt tai luopunut aineesta kokonaan.
– Lisäaineettomuutta markkinoidaan, koska elintarviketeollisuudelle on tullut entistä suurempi tarve vastata kuluttajien kysyntään, Kanninen pohtii.
Joskus lisäaineettomuudella markkinoidaan elintarvikkeita harhaanjohtavasti. Esimerkiksi leikkeleiden ja makkaroiden pilaantumista ehkäisevä natriumnitriitti (E250) on joissakin tuotteissa korvattu kasviuutteella.
Kasviuute sisältää silti nitraattia, joka muuttuu samaksi kemialliseksi yhdisteeksi kuin E250 eli nitriitiksi. Tällöin tuotteesta on jätetty pois merkinnät nitraatti ja nitriitti tai vastaavat E-koodit E250 ja E251, vaikka makkarassa on aivan samoja aineita kuin aiemminkin.

Vahvemmat mausteet

Kaikissa Blå Bandin valmisruoka-ainesten pakkauksissa kerrotaan, ettei tuote sisällä lisättyjä arominvahventeita. Knorr markkinoi ateria-aineksiaan samaan tyyliin.
Heli Koenkytö Knorr-tuotteista vastaavan Unileverin viestinnästä kertoo, että Unilever on muuttanut tuotteitaan lisäaineettomiksi. – Keinotekoiset aromivahventeet on poistettu niistä tuotteista, joiden pakkauksissa näin lukee ja korvattu esimerkiksi vahvemmilla mausteilla, Koenkytö sanoo.
Unileverillä on Koenkydön mukaan huomattu, että lisäaineettomuus kiinnostaa entistä enemmän myös muissa Pohjoismaissa.

Keinotekoinen vai aito aromi?

– Luontaiset aromiaineet valmistetaan perinteisin menetelmin luonnollisista tuotteista, kuten hedelmistä tai kasveista. Valmistus voi tapahtua esimerkiksi tiivistämällä, tislaamalla tai puristamalla.
– Luontaisen kaltaiset aromiaineet on valmistettu synteettisesti, mutta niiden kemiallinen koostumus on samanlainen kuin luontaisen aromin.
– Keinotekoiset aromit on valmistettu kokonaan kemiallisesti, eikä niitä esiinny luonnossa. Niiden valmistaminen ja käyttö on usein luontaisia aromeja halvempaa.
– Pakkauksissa käytettävistä nimikkeistä määrätään EU-direktiivillä.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s