Utain: Teräväpiirto antenniverkossa vaatii uuden digiboksin – Digi-tv jatkaa vielä vuosia

Utain, helmikuu 2011

Digi-tv:n loppu häämöttää, mutta vasta vuosien päässä. Nykyiset lähetykset jatkuvat ainakin vuoden 2016 loppuun saakka. Samana vuonna taajuuksien käyttöä aiotaan uudistaa perusteellisesti.

Digi-tv:n lähetysten lopettamisesta ei ole vielä tehty päätöstä, ja niin Yle kuin liikenne- ja viestintäministeriökin ovat sitoutuneet siihen, ettei digi-tv:tä lopeteta nopealla aikataululla.

–  Taajuuksille olisi kuitenkin muutakin käyttöä, joten loputtomasti nykyiset digilähetykset eivät tule näkymään, kertoo radioverkkojen erityisasiantuntija Kari Kangas Viestintävirastosta.

Merkittävä osa nykyisistä digibokseista menee vaihtoon siinä vaiheessa, kun nykyiset digi-tv-lähetykset lopetetaan ja siirrytään lähettämään pelkkää teräväpiirtoa.

–  Liikenne- ja viestintäministeriössä on kuitenkin sitouduttu siihen, ettei nykyisiä digilähetyksiä lopeteta nopealla aikataululla, kertoo Kangas.

Uuden pakkaus- ja lähetystekniikan ansiosta kanavia voidaan lähettää suurempi määrä paremmalla kuvanlaadulla ilman, että tarvitaan uusia taajuuksia. Samalla taajuutta vapautuu esimerkiksi langattomien laajakaistayhteyksien käyttöön.

Antennitalouden teräväpiirto vaatii uuden digiboksin

Ongelmallista siirtymässä on tekniikan vaihto. Nykyiset antennitalouksien digiboksit eivät toimi enää teräväpiirtoverkossa. Teräväpiirtolähetyksiä varten on vaihdettava digibokseja, samalla tavalla kuin niitä oli hankittava digitelevisioon.

Kaapelitalouksissa teräväpiirtokanavat näkyvät jo nyt, eikä näissä ole tarvetta muutoksiin. Kanavien määrä vaihtelee lähetyksia tarjoavan operaattorin mukaan.

Antenniverkossa DNA aloitti teräväpiirtolähetykset vuodenvaihteessa. Näiden teräväpiirtolähetysten katsominen vaatii DVB-T2-tekniikkaa tukevan digivastaanottimen. Tätä tekniikkaa tukevia tv-vastaanottimia on toistaiseksi vasta Sonyn valikoimissa.

Antennikodin televisioon parempaa kuvanlaatua haluavan kannattaa harkita, onko vielä järkevää ostaa uusia laitteita vai odottaa tarjonnan laajentumista. Ostaessa on syytä tivata myyjältä varmistus, että laite toimii tuloillaan olevien lähetysstandardien kanssa.

Teräväpiirto vaatii antennikodissa aikanaan myös antennin uusimisen. Uusi tekniikka vaatii vhf-antennin, kun nykyiset lähetykset vastaanotetaan uhf-taajuuksilta.

Aiheesta muualla verkossa

http://www.digitv.fi/sivu.asp?path=1;699;3026;11802

http://www.digitoday.fi/vimpaimet/2010/09/14/dvb-t2-telkut-tulevat-suomeen/201012726/66

http://yle.fi/alueet/hame/radio-hame/2010/03/uudet_teravapiirtokanavat_pakottavat_kuluttajat_taas_ostoksille_1569067.html

http://www.deski.fi/page.php?page_id=9&tiedote_id=12678

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/antennitalouksien-tehtava-uusia-hankintoja-teravapiirron-takia

http://www.digitoday.fi/vimpaimet/2010/09/14/dvb-t2-telkut-tulevat-suomeen/201012726/66

http://www.tietokone.fi/uutiset/uusista_hdtv_kanavista_13_kilpailijaa

http://www.yhteishyva.fi/viihde/viihde_elektroniikka/hd_tv_ja_teravapiirtokuva_naut/fi_FI/hd_digiboksi_on_ennen_pitkaa_pakko_hankkia/

 

Timo-Pekka Heima
Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksen viikkolehti Utain, helmikuu 2011

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s