Utain: Skinijengit kadonneet Tampereen katukuvasta

Turussa skinhead-taustaisten nuorten joukko aiheutti häiriöitä myöhään sunnuntai-iltana. Poliisi otti kiinni kymmenen nuorta miestä. Joukko haastoi riitaa maahanmuuttajataustaisten ihmisten kanssa.

– Parikymmentä vuotta sitten skinhead-jengit olivat ajankohtaisia Tampereellakin. Nykyisin on rauhallisempaa eikä jengejä näy meillä, toteaa rikoskomisario Pasi Nieminen Pirkanmaan poliisilaitokselta.

– Tampereellakin esiintyy pientä tönimistä ja huutelua aina silloin tällöin, varsinkin myöhään illalla. Mutta jos ravintola- tai taksijonossa haastetaan riitaa, ei siinä tarvitse katsoa kansalaisuutta, sanoo Nieminen.

Tutkija: Skinheadeja näkee Tampereellakin

Yhteiskuntatieteiden tohtori, tutkija Anna Rastas Tampereen yliopistosta sanoo, että tummaihoinen tai venäjänkielinen nuori joutuu Tampereellakin miettimään, missä iltaisin kehtaa liikkua. Rastas on kirjoittanut väitöskirjan rasismista lasten ja nuorten arjessa.

– Tampereeltakin löytyy skinheadeja, mutta ongelma on Turussa näkyvämpi. Siellä maahanmuuttajat ja huonommassa asemassa olevat suomalaiset ovat siellä keskittyneet samaan lähiöön, mikä voi kiristää tilannetta, toteaa Rastas.

Hänen mukaansa nuorisokulttuuri on kuitenkin muuttunut viime vuosina sikäli, että esimerkiksi kouluissa lähes jokainen on tekemisissä erilaisista taustoista tulevien ihmisten kanssa.

– Jos vielä kymmenen vuotta sitten kouluissa vasta kannustettiin suvaitsevaisuuteen, nyt puhutaan suoraan siitä, jos rasismi on ongelma tai syrjintää esiintyy, sanoo Rastas.

Aikuiset hankalampia

Tampereen kaupungin nuoriso-ohjaaja Mertsi Tamminen kertoo, ettei ole havainnut rasistisen liikehdinnän Tampereella lisääntyneen. Hän tekee katutyötä nuorten parissa ja liikkuu kaupungilla joka toinen perjantai-ilta.

– Massapsykoosi. Muuten on vaikea selittää sitä, miksi kukaan liittyisi rasistiseen jengiin, sanoo Tamminen.

Vaarallisempina Tamminen pitää aikuisia, yli 30-vuotiaita miehiä.

– Kun esimerkiksi käymme romaninuorten klubin kanssa vaikka elokuvissa, nuoret käyttäytyvät hyvin, mutta toisinaan muut ihmiset katsovat pitkään ja voivat huudella perään, Tamminen toteaa.

Utain
4.11.2010
Timo-Pekka Heima

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s