ESS: Kuparia vieneet tuomittiin 450 000 euron korvauksiin

Etelä-Suomen Sanomat – 23.6.2012 – Timo-Pekka Heima

Kolme miestä anasti lukuisia kertoja kuparia Lahdessa sijainneelta Pilkingtonin tehtaalta. Varkaudet tapahtuivat vuonna 2011. Päijät-Hämeen käräjäoikeus antoi tuomion törkeästä kätkemisrikoksesta kansliatuomiona torstaina.

Syytetyt veivät talvella ja kesällä 2011 Pilkingtonin Lahden Lasitehtaalta kuparista valmistettuja jäähdytyskennostoja useita kertoja. Ne vietiin vesilaitoksen takana olevasta vedenlauhdutinrakennelmasta. Jäähdytyslaitteisto oli poistettu käytöstä vuonna 2009, jolloin myös lasitehtaan tuotantotoiminta päättyi. Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Tehdas teki toukokuussa ensimmäisen rikosilmoituksen alueelle murtautumisesta. Tuolloin ilmeni, että lauhduttimen kennoista oli viety kuparia. Paikalla oli yhä työkaluja, muun muassa kulmahiomakone. Rakennuksen taakse metsikköön oli jätetty peräkärry, joka oli naamioitu oksilla ja heinillä. Paikalle oli päästy murtautumalla tehdasalueen porteista ja leikkaamalla aukko verkkoaitaan.

Miehet purkivat kennostot, myivät ne metalliromua kierrättävään liikkeeseen ja jakoivat saadut rahat keskenään. He saivat kuparista kaikkiaan noin 70 000 euroa.

Kuparin ostaneen yrityksen edustaja kertoi oikeudessa, että syytettyjen toimittamat kennostot poikkesivat muusta yrityksen vastaanottamasta materiaalista. Yrityksen kirjanpidosta löytyi kuitit kaikista syytettyjen heille myymistä kennostoista. Niitä toimitettiin yritykselle useita kertoja.

Varastointikertomus ei vakuuttanut oikeudessa

Yksi syytetyistä väitti, että hän oli ostanut maastoon jätetyt kuparit tuntemattomalta henkilöltä eikä tiennyt, miksi tämä ei itse myynyt niitä eteenpäin romuliikkeeseen. Syytetty kertoi olleensa kevään aikana rikoskierteessä. Hän oli vuokrannut useaan kertaan pakettiauton samoihin aikoihin, kun kuparia oli kuljetettu myytäväksi.

Yksi syytetyistä ei osallistunut enää viimeisiin keikkoihin, mikä alensi hieman tämän tuomiota. Osallistumisen esti miehen oleminen tuolloin vankilassa. Mies kiisti toimineensa yhdessä muiden syytettyjen kanssa ja väitti, ettei tiennyt mistä metalliromu on peräisin. Hän oli omien sanojensa mukaan vain osunut samaan aikaan myyntipaikkaan muiden syytettyjen kanssa.

Syytetty väitti oikeudessa, että hän oli aiemmin työskennellyt rakennusalalla. Siksi hän oli varastoinut purkujätteistä kertynyttä kuparia vuosien ajan odotellen, että sen arvo nousisi. Oikeus ei pitänyt tätäkään kertomusta uskottavana.

Oikeus tuomitsi kaksi syytetyistä kahdeksi vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen. Viimeisistä teoista poissa ollut selvisi kuukauden lyhyemmällä tuomiolla. Tuomitut ovat kotoisin Lahden seudulta.

Käräjäoikeus hyväksyi Pilkingtonin 450 000 euron korvausvaatimuksen, joka oli purettujen laitteiden arvioitu uushankintahinta asennuksineen. Syytetyt vaativat, että korvausvelvollisuus olisi tuomittu kupariromun hinnan mukaan. Summa tuomittiin kolmikon maksettavaksi yhteisvastuullisesti.

Etelä-Suomen Sanomat – ESS.fi 23.6.2012

Advertisements